Aan het werk met een hangmat
Werkstress? Geen betere manier om te ontspannen dan in een hangmat. Na het werk meteen even in de hangmat ploffen is de ideale manier om weer tot jezelf te komen. Maar ook tijdens het werk kun je een hangmat gebruiken. Misschien klinkt het als heiligschennis om zo’n ultiem relaxmiddel mee te nemen naar je baan, maar bij sommige beroepen is het gebruik van een hangmat noodzakelijk om het werk goed gedaan te krijgen!
Hangmat op zee
Op zee is het hard werken. Dan hebben we het niet alleen over het dek schrobben, de zeilen hijsen of visnetten binnenhalen, maar in het geval van de marine ook nog eens gevechtsklaar staan op elk moment van de dag én de nacht. Dat harde werk en die continue staat van paraatheid houd je alleen vol als je goed uitgerust bent. Alleen is lekker slapen aan boord van een varend schip niet altijd makkelijk. Probeer tijdens stormachtige nachten op zee maar eens ontspannen in je kooi te blijven liggen. Voor mariniers, zeevissers, zeilers en matrozen is een hangmat daarom een ideale oplossing. Een hangmat beweegt mee met het schip, zodat je er niet uit kunt vallen. Toen de Europeanen in de 15e eeuw voet aan wal van de Amerika’s zetten en kennis maakten met de hangmat, werd die al snel geadopteerd en tot een vast onderdeel van het schip gemaakt. En op veel schepen is die dat nog steeds.
Op de plaats rust!
Napoleon zei ooit dat een leger marcheert op zijn maag. Maar wat heb je aan een volle buik als je tegen zonsopgang bijna hallucineert vanwege slaapgebrek? Soldaten zijn getraind om overal te kunnen vechten - of dat nu in de jungle is, de stad of de woestijn - en moeten in de meest extreme omgevingen kunnen slapen. Dan is er geen betere oplossing dan de hangmat: lichtgewicht, makkelijk mee te nemen en overal snel op te hangen. En beter nog: de grond mag drassig zijn, zanderig, vol rotsen, stenen of kuilen liggen; in je hangmat hoog boven de grond heb je nergens last van en lig je veilig buiten bereik van griezelige kruipers.
Voor de verhitte en vermoeide vrachtwagenchauffeurs
De wereld wordt steeds meer met elkaar verbonden en daardoor neemt ook het wereldwijde transport toe. En de tropische vruchten die over zee naar de andere kant van de wereld worden gevaren, moesten eerst met de vrachtwagens vanaf de boomgaarden naar de haven worden gebracht. Miljoenen vrachtwagenchauffeurs aan de andere kant van de evenaar gaan elke dag de weg op zodat wij onze tanden kunnen zetten in bananen, mango’s, ananassen en kokosnoten. In deze landen is het heet en in vrachtwagens is het nog heter. Slapen in de cabine is een zweterige bezigheid, dus veel chauffeurs hangen hun hangmat tussen de wielen om daar in de schaduw optimaal te kunnen genieten van een verkoelend briesje. Na een verkwikkende siësta kruipen ze weer achter het stuur, zodat wij uiteindelijk de vruchten kunnen plukken van hun noeste arbeid.
Of wat te denken van demonstranten die hele dagen op hun voeten staan en hun strijd voor de goede zaak zelfs niet tijdelijk willen opgeven voor een paar uurtjes in bed? En mensen die uren achter elkaar achter de computer zitten (schrijvers, grafisch ontwerpers, programmeurs) kunnen wel een nieuw perspectief gebruiken: horizontaal welteverstaan. Een pauze in de hangmat is goed voor de mentale en fysieke gezondheid en kan wonderen doen voor de creativiteit! Een hangmat is voor sommige beroepen een echte uitkomst - en voor anderen een aangename luxe!