De lekkerste drankjes voor zwoele zomeravonden

Warm weer, zonnetje, vrije dagen en zwoele zomeravonden… We verheugen ons nu al op die fijne avonden in de tuin. Terwijl de zon langzaam ondergaat, zijn wij nog lang niet van plan om uit onze hangstoel te komen. Behalve dan misschien om ons glas bij te vullen met één van deze heerlijke zomerdrankjes!


Spaanse Sangria met vers fruit


Zet een grote kan vol koele en fruitige Sangria op de tuintafel en succes is verzekerd. Sangria kun je ook in een alcoholvrije versie maken. In dat geval vervang je de rode wijn door druivensap en laat je de sterke drank weg. Ingrediënten voor de traditionele Sangria met alcohol zijn 1 fles rode wijn, 1 sinaasappel, 1 citroen, 1 groene appel, 1 peer, 200 gram blauwe bessen, 1 glaasje cognac, Grand Marnier of vieux, 2 kaneelstokjes, 1 eetlepel suiker, koolzuurhoudend mineraalwater en ijs. Snijd het fruit in schijfjes of partjes. As je het fruit ook wilt opeten, maak ze dan iets kleiner. Meng het fruit met de kaneelstokjes en de suiker en laat het een kwartier marineren in de cognac, Grand Marnier of vieux. Doe het mengsel daarna in een grote kan en voeg de rode wijn en het mineraalwater toe. Je kunt uiteraard met het fruit variëren door bijvoorbeeld grapefruit te gebruiken. Kies wat je lekker vindt!


De lekkerste cocktails vanuit je hangstoel


Zoete tropische cocktails


Een biertje of wijntje is lekker, maar een cocktail maakt een zomeravond echt feestelijk. Misschien wel de meest bekende tropische cocktail is de Pina Colada met kokos, ananas, rum en room. Gebruik hiervoor 1 deel (= 30 ml) witte rum of kokos rum, 1 deel kokosmelk, een half deel vloeibare room of gecondenseerde melk en 1 deel ananassap. Uitschenken in een glas met ijsblokjes en garneren met een partje ananas. Maak het echt tropisch door de Pina Colada’s te serveren in een halve kokosnoot met rietje! Een lekker fruitige cocktail is Sex on the Beach met gelijke delen wodka, cranberrysap, sinaasappelsap en perziklikeur, uiteraard met ijsklontjes. En met watermeloen kun je een zoete twist geven aan de bekende Mojito. Pureer daarvoor een watermeloen in de blender of rasp het vruchtvlees, zodat je het sap van de watermeloen eruit krijgt. Doe eerst een partje limoen en wat blaadjes verse munt in een sterk glas en kneus deze met bijvoorbeeld een vijzel. Schenk er witte rum over, het sap van de watermeloen en voeg ijsblokjes toe. Zoet en toch heerlijk fris!


De lekkerste zomerdrankjes en tropische cocktails


Kater be gone!

Als de zomeravond iets te lang heeft geduurd en al die heerlijke drankjes iets te rijkelijk hebben gevloeid, dan moet je dat de volgende ochtend berouwen. Belangrijkste maatregel is je vochtgehalte weer op peil brengen. Natuurlijk werkt gewoon water het beste. Geef het eventueel wat sjeu met een schijfje citroen of limoen. Kokoswater is lekker fris en ook super hydraterend. Misselijk? Drink dan cola zonder prik om je maag te kalmeren. Niet teveel, want cola droogt uit. Ten slotte helpt een banaan goed tegen een kater. Blijf in de trant van de vorige avond en maak er een heerlijke anti-kater smoothie van. Gooi 1 banaan, 1 el honing, 1 el geraspte kokos, sap van 1 limoen en 125 ml boerenyoghurt in de blender en schenk het in een mooi glas. Kruip je hangstoel weer in en drink het rustig op. Proost en op naar de volgende zwoele zomeravond!


Anti-kater bananen smoothie