Los van de grond; waarom schommelen zo fijn is

Ken je dat vrije gevoel nog wanneer je als kind ging schommelen? Of in de zweefmolen hoog in de lucht werd opgetild? Kriebels in je buik, je voeten zwaaiend door de lucht, de wind suizend langs je heen… Eigenlijk verlangen we allemaal naar dat gevoel van vrijheid dat je als kind zo intens kon beleven. En daarom is het zo lekker als je kunt loskomen van de grond en een klein beetje van die sensatie kunt terughalen.

 

 waarom schommelen zo fijn is

 

Schaamteloos schommelen in een hangstoel

Ik ga zelf geregeld nog op de schommel. Gelukkig heb ik kleine kinderen en dus een goed excuus om in de speeltuin even helemaal los te gaan. Maar ook thuis vind ik het fijn even de zwaartekracht niet te voelen. Gelukkig is daar de hangstoel: een 100% creditable oplossing voor een volwassen iemand als ik. Zowel binnen als buiten kun je een hangstoel ophangen, dus ook in de winter heb je er plezier van (daarnaast staat het ontzettend leuk in huis!). Je kunt je benen optrekken en los hangen van de grond, of juist met je voeten tegen de vloer afzetten om de schommelsensatie te ervaren. Ik vind het heerlijk!

 

 

schommelen hangstoel

 

Schommelen maakt je ogen sterker

Nu las ik in een blog dat schommelen ook voor je ogen een enorme oppepper betekent. Het is namelijk zo dat onze ogen van nature continu in beweging zijn. Wanneer je lang naar één punt kijkt, zal je gaan staren. Daardoor komt er veel spanning op de oogspieren te staan en dat verslechtert niet alleen je zicht, maar kan ook hoofdpijn opleveren. Wanneer je schommelt, breng je het lichaam in beweging en beweegt de omgeving ook nog eens mee. Dit zal je ogen weer tot leven brengen en je zelfs kunnen helpen om beter te zien, aldus de schrijfster (die zelf goed heeft leren zien zonder lenzen of bril). Wat ik in elk geval een goede tip vind, is om tijdens het typen van het scherm weg te kijken om zo je ogen in beweging te houden; bijvoorbeeld naar je typende vingers. Ook een wiebelende stoel zou helpen om je ogen te laten bewegen en zo je zicht verbeteren. Aha: weer een kans om mijn hangstoel te gebruiken! Als bijziende beeldschermwerker (aan beide ogen min 8) kan het allicht geen kwaad om het eens te proberen.

 

De kunst van het loslaten

Het schommelen is bovendien een mooie metafoor voor het kunnen opgaan in het moment. Als kind ging dat vanzelf, maar als volwassene komt dat weinig meer voor. Je hebt ook al die verantwoordelijkheden: je bent serieus bezig met je werk en wilt ook goed zorgen voor je gezin. Dus op gezette tijden naar bed, helpen met school, verantwoord koken en een gezellige en betrokken partner zijn. Helaas blijft er dan weinig ruimte over om speels te genieten, zonder te anticiperen op je volgende taak. Laten we daarom eens proberen wat meer speelsheid in het leven terug te brengen en de boel wat meer los te laten. Ik neem mij voor: is een prachtige zonnige dag en hoor ik de vogels zingen? Ik neem mijn kinderen mee naar de speeltuin en we gaan heerlijk schommelen! En anders doe ik een beroep op mijn ‘volwassen schommel’ in de achtertuin, zet af met mijn voeten en geniet van dit moment. Ik word weer licht in hoofd en hart en denk: We halen vanavond wel een patatje.

 

schommelen hangstoel